برای همه ما اتفاق افتاده است که از روی ظاهر شخصیت دیگران را قضاوت کنیم. انسان است دیگر؛ انگار راهی جز قضاوت از روی ظاهر انسان ها ندارد! اما همین از روی ظاهر قضاوت کردن ها بسیاری از ما ها را به دردسر انداخته است یا باعث شده عذاب وجدان شدیدی بگیریم. چیزهایی با یک نگاه به ظاهر می گوییم که بعدها متوجه می شویم اشتباه بوده است. چیزهایی را به افراد نسبت می دهیم و بعد از جستجو متوجه می شویم آن فرد به تنها چیزی که شباهت نداشته قضاوت ما بوده است. جالب تر این که می دانیم نباید از روی ظاهر و پوشش افراد نسبت به درونشان نظر داد اما ما باز هم در حال قضاوت بکدیگر هستیم، می دانیم که نباید بدون فکر قضاوت کرد اما گاهی حتی با این که چیزی به به چشم ندیده ایم خود را در مقام قاضی قرار می دهیم. چه خوب گفته اند گذشتگان ما که چشم حق است و یقینش حاصل است!
نمی دانیم شما هم از واژه بی رحم قضاوت زخم خورده اید یا این که خودتان اهل قضاوت های نسنجیده هستید یا نه؛ اما اگر می خواهید به شخصیت دیگران پی ببرید و منطقی روحیات دیگران را از روی رفتار و برخورد آن ها بشناسید با ما باشید. دانشگاه زندگی کمک می کند بدون قضاوت و خیلی آگاهانه اطرافیان را شناخته و با آن ها ارتباط برقرار نمایید.
می خواهید بدانید اطرافیان شما صادق، قابل اعتماد، شایسته، دلسوز، مهربان، فروتن، استوار و قادر به کنترل خشم خود هستند؟ پی بردن به شخصیت دیگران کار ساده ای نیست! بهتر است ابتدا با یک مثال ساده این مطلب را آغاز کنید. مثالی که احتمالا در زندگی روزمره شما هم رخ می دهد.
فرض کنید به عنوان یک ارشد وقتی با کارکنان خود صحبت می کنید از آن ها می خواهید بلند حرف بزنند. یکی از کارمندان با وجود تاکید زیاد شما روی این موضوع باز هم آرام و آهسته صحبت می کند. شما شناختی از شخصیت کارمند خود ندارید و فقط روی خواسته های خود تمرکز دارید. کارمند شما هر روز با این صحنه رو به رو می شود و تلاش خود را به کار می برد؛ اما نمی شود که نمی شود!
حال به یک مثال دیگر توجه کنید. بخشی از پروژه متوقف شده است و کارها آن طور که باید پیش نرفته است. گویا سرپرست پروژه به موقع حاضر نشده است. اولین کسی که به او مشکوک می شوید همان کارمندی درشت هیکلی است که معمولا از زیر کار در می رود. او را صدا می کنید و می بینید همه چیز را انکار می کند. احساس می کنید دروغ می گوید تحقیق می کنید و بعد ها متوجه می شوید اصلا این کارمند آن روز زودتر از همیشه در دفتر کار حاضر شده است!
چه اشتباهات نابخشودنی و فاحشی! تاوان همه چیز را هم باید خودتان پدهید. گاهی چنین اشتباهاتی که فقط با قضاوت از روی ظاهر مرتکب می شوید قابل جبران نیستند. صدماتی که ممکن است به آبرو کسی وارد شود یا اعتبارش خدشه دار شود ممکن است هیچ وقت قابل جبران نباشد. شاید اگر شناخت بیش تری از روحیات کارمند خود داشتید متوجه می شدید که شخصیت آرام و درون گرا او مثل شما نیست که بخواهد همه جا فعال و پر سر و صدا حاضر شود. شاید اگر از کاراکتر کارمندی که از زیر کار در می رود شناختی داشتید متوجه می شدید که او اهل دروغ گفتن نیست و می توانید به گفته هایش اعتماد کنید!
برای این که این مشکلات در محیط کاری ایجاد نشود دعوت می کنیم با ترفند های زیر شخصیت دیگران را واشکافی کرده و به جای قضاوت درباره آن ها خودتان به شناخت کافی برسید.
گاهی واکنش خشم و خشونت بیش از حد مجاز است که این خود می تواند دلایل اساسی داشته باشد. در اغلب مواقع مشاهده بازخورد دیگران در برابر مسائل و زیرنظر گرفتن خشونتی که نسبت به مسائل مختلف نشان می دهند کافی است تا بتوانید به شخصیت آن ها پی ببرید. فکر نکنید هر کسی با شنیدن یک نکته انتقادی درباره خودش همان واکنشی را نشان می دهد که انتظار دارید. انسان ها هرگز شبیه هم نمی شوند و طرز برخورد آن ها وقتی که شما درباره وزنشان نظر می دهید یا میزان زیباییشان را زیر سوال می برید متفاوت خواهد بود.
از خشم دیگران بترسید. وقتی که خشم او را زیر نظر گرفتید آن گاه می توانید تصمیم گیری کنید که چه طور با آن ها وارد بحث شوید و اصلا چه مسائلی را با ایشان در میان بگذارید.
وقتی یک انسان پیوسته در کلام خود سعی دارد بی رحم باشد و نسبت به همه دنیا بی تفاوتی اش را نشان دهد خیلی ساده می توانید شخصیت او را آنالیز نمایید. آیا احساس دلسوزی اش نسبت به وقایع تلخ دنیا، جنگ، فقر، مشکلات جامعه را در رفتار او می بینید؟ او نسبت به ناراحتی دیگر انسان ها چه واکنشی نشان می دهد؟
یکی از مهم ترین راه های شناخت شخصیت دیگران بررسی رفتارشان در برابر انسان هایی است که در حق آنها هیچ خوبی انجام نداده باشند.
محصول فن بیان را خریداری کنید
و فن بیان خود را تقویت کنید