آموزش سخنرانی و فن بیان

مقالات آموزشی در زمینه روانشناسی و آموزش سخنرانی

آموزش سخنرانی و فن بیان

مقالات آموزشی در زمینه روانشناسی و آموزش سخنرانی

سحرخیزی

سحرخیزی یک صفت بارز میان همه‌ی افراد موفق، از گذشته تا امروز بوده و هست. همین موضوع به‌تنهایی کافی است که باعث شود ما هم برای انجام تغییرات بزرگ در زندگی، سعی کنیم مثل بزرگان، سحرخیزی را به یک صفت و عادت تبدیل کنیم. اما بیایید کمی روراست باشیم: چند بار تصمیم گرفتید که از امروز یک انسان سحرخیز باشید و نتوانستید؟

یک بار ساعت گوشی زنگ نخورد و یک بار به دلیل خستگی زیاد توانایی بیدارشدن از خواب در ابتدای روز را نداشتید؛ حتی احتمالا چند بار هم بیدار شدید اما در همان عالم خواب و بیداری تصمیم گرفتید که عطای موفقیت را به لقای آن ببخشید و از خواب شیرین‌تان لذت ببرید.

اما درهرحال، شرایط فرقی نکرده. سحرخیزی هنوز یکی از ابتدایی‌ترین نکاتی است که ما برای موفق‌شدن در زندگی به آن نیاز داریم و احتمالا شما هم با واقف‌بودن به این موضوع، درحال مطالعه‌ی این مطلب هستید.

در ادامه قصد داریم به شما آموزش دهیم که چه‌طور واقعا به‌صورت اصولی، سعی در نهادینه‌کردن سحرخیزی در زندگی روزمره‌ی خودتان کرده و آن را به یک عادت محکم تبدیل کنید. اما قبل از آنکه به سراغ توضیح راهکارهای سحرخیزی برویم، بهتر است اشاره‌ای کوتاه به فواید آن داشته باشیم تا بتوانید با انگیزه‌ی بیشتری برای سحرخیزشدن تصمیم بگیرید.

سحرخیزی چه مزایایی دارد؟

همان‌طور که گفتیم، همه‌جا خوانده‌ایم که سحرخیزی صفت بارز بیشتر افراد موفق است. از استیوجابز گرفته تا دارن هاردی و بیل گیتس و… اما در کمتر کتابی مطالعه می‌کنیم که چرا افراد موفق به سحرخیز بودن این‌همه علاقه‌مند هستند؟

یکی از مهم‌ترین دلایل موجه برای سحرخیزشدن، افزایش سطح انرژی بدن است. مطمئنا خودتان هم بارها انرژی بالای ساعت 7 صبح را تجربه کرده‌اید و در مقابل، دیده‌اید که وقتی ساعت 11 ظهر از خواب بلند می‌شوید چه‌قدر کسل و پریشانید.

مزیت بعدی، افزایش بازدهی انسان در انجام کارهاست. اغلب افرادی که توانایی سحرخیزشدن را ندارند، برای توجیه کردن خودشان اظهار می‌کنند که به جای صبح زود پاشدن و انجام کارها، علاقه دارند تا آخر شب بیدار مانده، کارهای‌شان را انجام دهند و به این صورت زمان عقب افتاده را جبران کنند. در حالی که سطح انرژی بالای انسان در ابتدای روز، به‌شدت روی کیفیت انجام فعالیت‌ها تاثیر مثبت دارد. همین موضوع باعث می‌شود همیشه کارهایی که صبح زود برای انجام‌شان وقت می‌گذاریم، با سرعت و بازدهی بیشتری تکمیل شوند و در مقابلِ کارهای شبانه بسیار با کیفیت‌تر باشند.

علاوه بر نکات بالا، سحرخیزی باعث افزایش اعتماد به نفس، مصون ماندن نسبت به انواع بیماری‌های قلبی و خونی، افزایش بازدهی یادگیری و… شده و در نهایت به‌تنهایی می‌توان از آن به‌عنوان یک عامل اصلی موفقیت نام برد. حالا به سراغ راهکارها برویم.

سحرخیزی

تکنیک‌های سحرخیزی. چه‌طور سحرخیز باشیم؟

قبل از همه یک نکته‌ی ناخوشایند را در مورد راهکارهای سحرخیزی ذکر کنیم: قرار نیست با مطالعه‌ی این متن، معجزه‌ای رخ بدهد و آن‌قدر قوی شوید که ساعت 4 بامداد چشم روی هم گذاشته و ساعت 6 صبح هم با انرژی کامل از خواب بلند شوید. بنابراین به‌عنوان قدم صفر سحرخیزی، باید قبول کنید که شما نیاز به خواب کافی در شب قبل دارید تا بتوانید در ابتدای روز با انرژی کامل بیدار شوید.

یک خواب کافی دست‌کم 8 ساعت وقت می‌برد اما اگر واقعا علاقه به شب‌زنده‌داری داشتید، می‌توانید بعد از گذشت چند ماه از عادت کردن به سحرخیزی، به مرور از ساعت خواب‌تان کم کنید و آن را به 6 یا حتی 5 ساعت برسانید. (که البته ما این مقدار از خواب را توصیه نمی‌کنیم.) بعد از دانستن این قدم صفر، به سراغ قدم اول می‌رویم:

1_ انگیزه‌ی خودتان را مشخص کنید

تصور کنید ساعت 6 صبح است و برای اولین روز توانسته‌اید در تمرین سحرخیزی موفق باشید و صبح زود بیدار شده‌اید. اما بعد چه؟ برای رفتن به اداره باید ساعت 8 از خانه بیرون بروید و الآن هم به دلیل اینکه بقیه‌ی خانواده خواب هستند، نمی‌توانید کار خاصی مثل ورزش، مشاهده‌ی تلویزیون و… انجام بدهید. پس احتمالا ساعت 6 صبح روز بعدی، با به‌یادآوردن این تجربه‌ی نه‌چندان دوست داشتنی، پتو را روی سرتان می‌کشید و از دو ساعت خواب بیشتر لذت می‌برید!


بنابراین برای اینکه به مشکل بی‌انگیزگی دچار نشوید، قبل از همه، انگیزه‌ی خودتان از سحرخیزی را مشخص کنید. این انگیزه می‌تواند مطالعه باشد یا به عنوان مثال، گوش دادن به فایل‌های انگیزشی در تلفن همراه و حتی مشاهده‌ی یک دوره آموزشی در لپ تاپ. تا زمانی که از ساعات اولیه‌ی صبح خودتان استفاده‌ی مفید نداشته باشید، سحرخیز شدن برای ذهن شما توجیه شده نیست و این موضوع، کارتان را سخت می‌کند.

2_ ساعت زنگ‌دار را دور از دسترس قرار دهید

اغلب ما در روزهای اولی که قرار است به یک انسان سحرخیز تبدیل شویم، ساعت 12 شب چند هشدار برای ابتدای روز بعدی در تلفن همراهمان تنظیم می‌کنیم و سپس با خیال راحت به خواب می‌رویم. در ادامه هم ساعت 6 و احتمالا چند بار دیگر، بعد از زنگ خوردن گوشی، با فشردن یک دکمه، آن را روی بیصدا می‌گذاریم و به ادامه‌ی خواب نازنین‌مان می‌رسیم!

تلفن همراه در این زمان نقش یک محرک برای بیدارشدن ما را دارد، اما به‌راحتی می‌توانیم این محرک را با یک حرکت خاموش کنیم. پس بهتر نیست کمی این فعالیت را سخت‌تر کنیم؟ بهترین راهکار این است که تلفن همراه، ساعت زنگ‌دار یا هر چیزی را که قرار است بیدارمان کند در فاصله‌ی نسبتا دور قرار دهیم. (نه آن‌قدر دور که نتوانیم صدای آن را بشنویم) در این حالت مجبوریم برای خاموش کردن صدا، مسافت دست‌کم یک متری را از تخت تا رسیدن به آن طی کنیم. بعد از بیرون آمدن از زیر پتو و جداشدن از تختِ‌خواب به‌تنهایی نیمی از راه سحرخیزی را طی کرده‌اید.

3_ اوقات بعد از بیدارشدن را لذت‌بخش کنید

یکی از بهترین راهکارها برای سحرخیزشدن این است که ساعات بعد از آن را لذت‌بخش کنید. به‌جای اینکه سریعا بعد از بیدارشدن به انجام یک کار عادی یا روتین مشغول شوید، می‌توانید یک آهنگ جذاب با هدفون گوش کنید، پشت پنجره بروید و از هوای تازه لذت ببرید، یک ورزش نه‌چندان سخت و انرژی‌بخش انجام بدهید. هر چیز دیگری مرتبط به علایق‌تان می‌تواند در صبح روز بعدی، باعث انگیزه دادن به شما برای بلندشدن از رخت‌خواب شود.

4_ تصمیم‌های ناگهانی و بزرگ نگیرید

برای کسی که هر روز ساعت 4 بامداد به رخت خواب می‌رود و ساعت 2 ظهر بیدار می‌شود، کار آسانی نیست که طی یک روز و با یک تصمیم، ساعت بیدار‌شدنش را 6 ساعت به جلو بیندازد. اگر از آن دسته افرادی هستید که ساعت بیدارشدن‌تان با ساعت بیدار‌شدن خرس‌های پاندا تنظیم شده، بهتر است روزهای اول برای تنظیم دوباره‌ی ساعت خواب، زمان بگذارید.

در قدم اول باید سعی کنید که به‌مرور، شب‌ها زودتر بخوابید. به‌جای ساعت 4، ساعت 2 بخوابید و از آن طرف ساعت 11 از خواب برخیزید. به هیچ‌عنوان به این ساعت اکتفا نکنید و آرام آرام سعی در بهترکردنش داشته باشید. در نهایت و بعد از تنظیم ساعات خواب، توانایی شما در تنظیم ساعت بیدارشدن‌تان هم بیشتر می‌شود.

سحرخیز بودن

5_ از نور استفاده کنید

هر قدر هم که خواب‌تان سنگین باشد و در مقابل هر چیزی هم که توانایی مقاومت کردن داشته باشید، نمی‌توانید در مقابل نور دوام بیاورید. زمانی که ساعت 7 صبح، نور خورشید از پنجره، روی چشمان‌تان بیفتد، خواب دلچسب‌تان به یک خواب ناراضی کننده تبدیل می‌شود. حالا کافی است کمی هم برای بیدارشدن و خلاص‌شدن از این وضعیت تلاش کنید.

بنابراین، به‌جای اینکه سعی کنید با پرده‌های ضخیم مانع ورود نور صبحگاهی به اتاق شوید، راهی برای نفوذ آن به اتاق و مخصوصا روی تخت‌خواب خود ایجاد کنید تا به‌عنوان یک محرک قوی سحرخیزی به شما کمک کند.


6_ برای سحرخیزی مسابقه بگذارید!

ما انسان‌ها برای انجام هر فعالیتی در صورت وجود یک همراه، با انگیزه و تلاش بیشتری مشغول به کار می‌شویم. حال چه این کار ورزش‌کردن باشد چه درس‌خواندن و چه سحرخیزی. یکی از تکنیک‌های جالبی که بسیاری افراد از آن استفاده می‌کنند، برگزاری مسابقات با تعیین جوایز و تنبیه است.

به‌عنوان نمونه، دو یا چند نفر از دوستان برای اینکه بتوانند عادت سحرخیزی را در خودشان نهادینه کنند، یک گروه تلگرامی ایجاد و تعیین می‌کنند که هر روز در ساعت تعیین شده (6/7) همه‌ی اعضای گروه باید در آن ساعت، بیدار بودن‌شان را اعلام کنند. در این میان افرادی که خواب مانده باشند مجبورند دیگر اعضا را به یک مهمانی کوچک، شام و… دعوت کنند. این سیستم پاداش و تنبیه خیلی سریع باعث عادت کردن به سحرخیزی خواهد شد.

 7_ تعطیلات، دشمن سحرخیزی

بسیاری از افراد، مخصوصا آنهایی که در ابتدای راه سحرخیزشدن هستند، هنوز عاشقانه خوابیدن در رخت خواب تا اواسط روز را دوست دارند. با توجه به همین موضوع همیشه به‌دنبال بهانه‌ای هستند که باز هم بتوانند این لذت را تجربه کنند. درنهایت، روزهای تعطیل به بهانه‌ی مناسبی تبدیل می‌شود که بتوان در آن روز خارج از هر نوع برنامه ریزی، تا جایی که دوست دارند بخوابند.

پیشنهاد می‌کنیم تا حد ممکن به بهانه‌هایی مثل تعطیلات و… برنامه ریزی و عادت سحرخیزی خودتان را به‌هم نزنید. این موضوع می‌تواند در سست‌شدن تعهدتان نسبت به این عادت تأثیر گذار باشد.

برای یافتن مسیر زندگی درست با ما همراه شوید

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.